Het belang van maatwerksoftware: Hoe Qastan oplossingen op maat biedt

Maatwerksoftware speelt een cruciale rol in het moderne bedrijfsleven. Terwijl kant-en-klare softwareoplossingen handig kunnen zijn, is er vaak behoefte aan software die specifiek is afgestemd op de unieke behoeften en processen van een bedrijf. Qastan begrijpt dit belang en biedt op maat gemaakte softwareoplossingen die bedrijven helpen om hun potentieel volledig te benutten. In deze blogpost zullen we uitleggen waarom maatwerksoftware zo belangrijk is en hoe Qastan met expertise en de nodige ervaring hiermee aan de slag gaat. We zullen ook enkele voorbeelden geven van succesvolle maatwerksoftwareprojecten die door Qastan werden uitgevoerd.

Het belang van maatwerksoftware

Kant-en-klare softwareoplossingen kunnen aantrekkelijk lijken vanwege hun (soms) lage kosten en snelle implementatie. Echter, heeft elke organisatie zijn eigenheid, cultuur en specifieke vereisten. Zeker voor bedrijven met unieke processen, complexe workflows of specifieke eisen, kunnen standaardoplossingen beperkingen en belemmeringen vormen. Hier komt maatwerksoftware om de hoek kijken. Het belang van maatwerksoftware voor bedrijven is vierledig:

 • Afstemming op specifieke behoeften: Maatwerksoftware wordt gebouwd met het oog op de specifieke behoeften en vereisten van een bedrijf. Het stelt bedrijven in staat om hun processen te stroomlijnen, inefficiënties te verminderen en de productiviteit te verhogen. Met maatwerksoftware kunnen bedrijven ook inspelen op veranderingen in de markt en snel aanpassingen doorvoeren die eigen zijn aan hun systeem. Bij standaardoplossingen zijn wijzigingen niet mogelijk.
 • Op basis van de eigen noden: In een maatwerk-applicatie gebruik je enkel de functies die je nodig hebt. Een standaardoplossing heeft immers enkele functies die inherent zijn aan de toepassing die niet zo gemakkelijk kunnen gewijzigd worden. Hierbij betaal je (onder een licentie-formule) voor het volledige pakket, ongeacht of je alle functies intensief gebruikt of niet. Maatwerksoftware vertaalt jouw specifieke noden in specifieke functies, eigen aan jouw organisatie.
 • Concurrentievoordeel: Maatwerksoftware kan een belangrijk concurrentievoordeel opleveren. Door softwareoplossingen te hebben die perfect zijn afgestemd op de unieke bedrijfsprocessen, kunnen bedrijven zich onderscheiden van hun concurrenten. Ze kunnen sneller en efficiënter werken, een betere klantenservice bieden en via innovatievere functies de bedrijfsprocessen optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-commerce, supply chain management, cloudtoepassingen, order-entry,…)
 • Eigenaarschap: De organisatie heeft het volledige eigenaarschap over de software en weet precies hoe de architectuur achter de software werkt. Alle ins en outs zijn duidelijk. Om de know-how en bedrijfseigen processen te beschermen, wordt indien gewenst een NDA (non-disclosure agreement) afgesloten of verzekert het bedrijf zich van de IP (intellectuele eigendomsrechten). Zo wordt het innovatieve karakter van de softwaretoepassing verzekerd tegen eventueel hergebruik en is het concurrentievoordeel beschermd.

Hoe Qastan oplossingen op maat biedt

Qastan begrijpt dat elk bedrijf uniek is en heeft expertise in het ontwikkelen van maatwerksoftwareoplossingen. Het ontwikkelproces staat steeds vanuit de noden van de klant en omvat volgende stappen:

 1. Behoefteanalyse: Het Qastan-team werkt nauw samen met het bedrijf om de specifieke behoeften, vereisten en doelen te begrijpen. Onze business-analisten voeren gedetailleerde behoefteanalyses uit om een duidelijk beeld te krijgen van de gewenste functionaliteiten en workflows.
 2. Ontwerp en ontwikkeling:Op basis van de behoefteanalyse creëert Qastan een op maat gemaakt ontwerp en worden de ontwikkelingen aangevat. Waar mogelijk worden componenten uit eerdere ontwikkelingen gebruikt. Deze hybride aanpak (tussen maatwerk en standaardoplossingen) zorgt voor een snellere ontwikkeling mét aandacht voor de specifieke noden en wensen van de klant. 
 3. Testen en implementatie: Qastan voert uitgebreide tests uit om de betrouwbaarheid, functionaliteit en veiligheid van de maatwerksoftware te waarborgen. Wanneer de infrastructuur van de klant dit toelaat, wordt ook een testomgeving opgezet om met productiedata in een afgeschermde omgeving te kunnen werken. Na succesvolle tests wordt de software geïmplementeerd in de bedrijfsomgeving, waarbij onze mensen ondersteuning bieden bij de overgangs- en integratiefase.
 • Opleiding: Een opleiding wordt voorzien om alle eindgebruikers wegwijs te maken in de nieuwe software. Tegelijk kunnen de nodige handleidingen of video’s (eventueel te gebruiken bij onboarding van nieuwe werknemers) via ons klantenportaal geraadpleegd worden. 
 • Go live en nazorg: Bij de go-live of start zorgen we ervoor dat het team stand-by staat om in te grijpen of eventuele vragen meteen te beantwoorden. Zo zorgen we ervoor dat de inlooptijd naar de nieuwe software, zo kort mogelijk is.

Voorbeelden van maatwerksoftwareprojecten van Qastan

Qastan heeft met succes maatwerksoftwareoplossingen ontwikkeld voor verschillende bedrijven in uiteenlopende sectoren. Hier zijn enkele voorbeelden van maatwerksoftwareprojecten die Qastan heeft uitgevoerd:

 1. ERP-toepassing (inclusief portaal voor onderaannemers, vorderingstaten en facturatie-opvolging) op maat voor Recon Bouw. Voor de gerenommeerde bouwonderneming werd een volledig ERP-toepassing uitgebouwd waarin efficiëntie via automatisering en digitalisering centraal staat.
 2. Toepassing om Fabric Specification Sheets te genereren vanuit het labo bij Concordia Textiles. Het Specification Sheet bevat alle details van een stof vanuit technisch aspect. Hierop worden alle parameters (treksterkte, afwerking,…) weergegeven die uit de verschillende tests worden opgehaald.
 3. Specifieke componenten bij geldtransporteur Loomis, inclusief een track-and-trace portaal voor cashmanagement bij retails en banken. Om de transport en logistieke processen te stroomlijnen werd beroep gedaan op Qastan om een op maat gemaakt softwaresysteem te ontwikkelen. Het systeem integreert naadloos op de toepassingen bij banken als ING en BNP en hielp de efficiëntie en klantentevreden te verhogen.
 4. Digitalisering met interface op AX bij Ranson Bakeries. Om hun administratieve processen te stroomlijnen wordt gebruikgemaakt van ons DMS (document management system) FITdoc. Zo kan de kwaliteit van de levering gegarandeerd worden en worden ook facturen verder gestroomlijnd worden. Deze werd naadloos geïmplementeerd in de reeds bestaande omgeving AX.

Conclusie

Maatwerksoftware biedt bedrijven de mogelijkheid om het volle potentieel uit de organisatie te halen. De software sluit naadloos aan bij de bedrijfseigen processen waardoor de dagdagelijkse werking efficiënter en doeltreffender verloopt. Bovendien heeft het bedrijf het volledige eigenaarschap over de softwaretoepassingen. Hierdoor is de algemene kennis over de eigen applicatie groter en kan sneller ingespeeld worden op eventuele wijzigingen. Organisaties zijn immers geen statisch gegeven maar een dynamische omgeving waarin veranderingen elkaar snel opvolgen. Bedrijven die snel kunnen inspelen op deze veranderende economische of maatschappelijke context, zetten zich sterker in de markt. Geoptimaliseerde software (en processen) leiden zo vaak naar een duidelijk concurrentievoordeel (betere klantenbindingen, snellere transporten of verwerking van orders,…).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *